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APPENDIX D
DIVISION INTERPRETATIONS

1. Para 12.D.03 of EM 385-1-1. "All sources of ignition shall be prohibited in
areas where flammable liquids are stored, handled, or p ." A gasoline
engine is a source of ignition. This means that flammable liquids shall not be
dispensed with pumps driven by a gasoline engine. Pumps driven manually or by
explosion proof electrical motors shall be required.

Flammable liquids are defined as: "Liquids having a flash point below 100

degrees F and having a vapor pressure not exceeding 40 pourds per square inch
(absolute) at 100 degrees F." Gasoline has a flash point of minus 50 degrees F.

2. Para 12.D.22 of EM 385~1-1. Dispensing flammable liquids by gravity at
isolated construction sites (not floating plant) may be permitted when the
arrangement camplies with the following NFPA Standard:

"Bottom opening for gravity discharge shall be equipped with a valve located
adjacent to the tank shell which will close automatically in the event of fire

through the operation of an effective heat actuated releasing device. If this
valve cannot be operated manually, it shall be supplemented by a second valve
which can be. The gravity discharge outlet shall be provided with an approved
hose equipped with a self-closing valve at the discharge end, or a type that can
be padlocked to its hangar to prevent tampering."

3. Para 18.A.22 of EM 385-1-1. Heavy duty haulage equipment will be interpreted
to be units with a capacity of 5 tons or more.

4. Para 26.B.12 of EM 385-1-1. Means of escape for personnel quartered or
working on floating plant: Two means of escape shall be provided for assembly
areas, sleeping and messing areas on both Goverrment and contractor floating
plant. For areas involving ten or more persons both means of escape shall be
through standard size doors, and the doors shall open to different exit routes.
Where nine or fewer persons are involved, one of the means of escape may be a
window (minimm dimensions 24" by 36") which leads to a different exit route.

5. Para 26.C.10 of EM 385-1-1. a. All boats less than 26 feet in length will
meet either BIA Standards for minimm flotation and capacity or the certification
requirements of the US Coast Guard. In the case of contractor boats, the
contractor will be required to provide satisfactory evidence of ccmpllance Such
evidence will be a certification by the boat manufacturer combined with an
inspection to ensure that the boat had not been altered in a manner that reduced
the safety features or sufficient tests that indicate the actual campliance with
the BIA Standards.

b. The following must be evident for those boats meeting US Coast Guard
requirements:

(1) The manmufacturer's label must be affixed to the boat and contain the
following information:
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(a) Name and address of the manufacturer.

(b) The words "This boat camplies with US Coast Guard Safety Stardards
in effect on (date) M

(2) Each outboard boat must be permanently marked in a legible manner,
clearly visible to the operator with the following information:

US Coast Guard Capacity Information
(a) Maximum h.p. 300X
(b) Maximm persons capacity (pounds) 200K
(c) Maximm wt. capacity (persons, motor, gear) (pounds)-—xxx

(3) Each inboard-ocuthoard boat, ard boats without wechanical
propulsion, must be marked in the following manner:

US Coast Guard Capacity Information
(a) Maximum persons capacity (pounds) >lelerd
(b) Maximm weight capacity (pourds). YOOL
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